dilluns, 21 d’abril del 2014

Resolució del soroll del pedal

Tothom que tingui un piano i que el toqui assíduament segurament s'ha adonat que, de tant en tant, el pedal de ressonància fa sorolls indesitjats (del tipus nyec, nyec i del tipus bum, bum). Això és el que li passava al nostre petit Yamaha vertical. Avui hem dedicat una estona a investigar la manera de resoldre el soroll del pedal dret i millorar-ne el funcionament.

El pedal dret del piano vertical consisteix en una barra que va cargolada a la base de fusta del moble amb dues plaquetes que l'agafen a cada banda mitjançant un eix que la travessa. En el nostre piano hem observat que la placa de la dreta, que es veu a la fotografia, tenia moviment (per això el pedal es movia lleugerament d'esquerra a dreta), i hem apretat els cargols amb un tornavís.


A més a més,  a causa de l'ús el pedal dret té tendència a afluixar-se. Es nota perquè el pedal va més tou i té un recorregut més llarg. Això es pot regular mitjançant el cargol que subjecta la barra del pedal a la barra transmissora, com es veu a la fotografia de sota. Apretant aquest cargol es pot reduir el recorregut del pedal. Això fa que vagi més dur, sigui més sensible i que, a l'hora de deixar-lo anar, no faci un soroll fort en topar amb el feltre que recobreix el forat per on travessa el tauler frontal del piano (a la foto, un feltre de color marró).


 
A més de les dues operacions anteriors, sempre va bé posar una mica de lubricant de tipus oliós a l'eix i els cargols del mecanisme. 

 
Ara, el pedal ja no fa soroll. Segurament d'aquí a uns mesos caldrà tornar a repassar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada